Новини

Петдесетница в село Салаш

За поредна година жителите на село Салаш заедно отбелязаха християнския празник Петдесетница пред оброчния кръст в махала Куцаровци.

Тази година празникът бе по-специален, защото се честват 90 години от поставянето на кръста. Събитието бе открито с водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил, архиерейски наместник на Белоградчишката духовна околия. Даниела Иванова, библиотекар в местното читалище, припомни, че оброчния кръст е поставен през 1933-та година и въпреки, че е разрушаван впоследствие, той отново бива възстановен през 2001-ва година.

Кметът Борис Николов честити празника на всички присъстващи и им пожела много радост и здраве. Той подчерта, че българското общество е едно от малкото, при което на пръв поглед непознати хора се събират по подобен начин, не само за да празнуват заедно, но и за да обменят идеи. Румяна Алексиева, кмет на село Салаш, поздрави своите съселяни и отправи благодарности към организаторите и спонсорите на събитието. Димитрина Димитрова от Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин представи мобилния библиобус, чрез който се преодоляват разстоянията, за да се предостави достъп до книги на всички хора.

Всички седнаха около общата трапеза, за да опитат от курбана и приготвените за празника ястия. Въпреки хладното и дъждовно време, домакини и гости се включиха в общото веселие, която включваше и традиционните български хора.