Новини

През следващите четири години Община Видин ще реализира европейски проекти за над 45 милиона лева

През следващите 4 години по европейски проекти Община Видин ще реализира инвестиции на обща стойност над 45 милиона лева. Това обяви заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова, представяйки приоритетите в ръководения от нея ресор за настоящия управленски мандат.

По Плана за възстановяване и устойчивост Община Видин има одобрени 14 проектни предложения на обща стойност над 20 милиона и 300 хиляди лева. Те са модернизация на уличното осветление, подобряване на образователната среда в няколко детски градини, въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на стадиона и гребната база, саниране на 7 многофамилни жилищни сгради.

Община Видин трябва да има подготвени инвестиционни проекти, чрез които в последствие на търси подходящото финансиране, поясни Тодорова. Тя съобщи още, че рекордно голяма сума за общината е заложена и в държавния бюджет за настоящата 2024-та година на стойност 39 827 600 лева. Това са за пет готови проекта: Крайдунавски парк от крепостта „Баба Вида“ до Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, 5-та част на централна пешеходна зона, двата подхода на град Видин и основен ремонт на общинския път Видин – София – Срацимирово – Въртоп, както и редовните капиталови разходи.

По национална програма на Министерството на образованието и науката Община Видин има спечелен проект за изграждане на физкултурен салон в Основно училище „Иван Вазов“ на стойност близо 1 милион и 300 хиляди лева.