Новини

БАБХ и Държавен фонд „Земеделие” проверяват ферми за едри преживни животни

В средата на месец януари Българската агенция по безопасност на храните съвместно с държавен фонд „Земеделие” започнаха проверки във ферми за отглеждане на говеда и биволи. На територията на нашата област са регистрирани 69 такива ферми, които получават субсидия.

Българската агенция по безопасност на храните съвместно с държавен фонд „Земеделие” проверяват ферми, в които се отглеждат над 10 броя едри преживни животни (говеда и биволи). Целта на проверките е да се извърши инвентаризация на животновъдните обекти и актуализиране на данните в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните. Екип на Областната дирекция по безопасност на храните е взела участие в съвместни проверки във ферми за едри преживни животни в община Петрич.

На територията на област Видин ферми за едри преживни животни има в две общини – Димово и Ружинци. Общият им брой е 5200. В нашата област има регистрирани и 12 броя пасища, които са за едри преживни, дребни преживни животни и за коне. Областната дирекция по безопасност на храните може да извършва и внезапни проверки, които според доктор Валери Велков понякога са най-резултатни.