Новини

Мисия на Международната агенция за атомна енергия в АЕЦ „Козлодуй”

В периода от 20-ти до 31-ви март в АЕЦ „Козлодуй” беше проведена техническа мисия на Международната агенция за атомна енергия. Тя извърши преглед на безопасността на блокове 5 и 6 на атомната централа.

Като важен аналитичен инструмент за оценка на риска и за подобряване на безопасността при експлоатацията на ядрени електроцентрали, документът периодично се актуализира. Предмет на независимата международна проверка беше последната актуализация на анализа, ниво 1, на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Той обхваща следните области: вътрешни събития, вътрешни пожари, вътрешни наводнения, сеизмични събития, всички външни събития, характерни за площадката на АЕЦ „Козлодуй”, други вътрешни събития и отчитане влиянието между блоковете при работа на пълна мощност, ниска мощност и при спрян реактор.

Целта на мисията бе да установи, че обхватът, използваните данни, прилаганите модели и подходи и получените резултати са в съответствие със стандартите за безопасност на Международната агенция за атомна енергия и международно признатите добри практики. В проверяващия екип участваха 6 външни експерти от партньорски организации от Армения, Словакия, Унгария, Нидерландия, Хърватия, САЩ и трима представители на международната агенция. Те извършиха преглед на документацията и модела, както и обходи на производствената площадка. Проверката завърши със заключително заседание, по време на което експертите представиха отчета от мисията с резултатите от своята работа.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.