ИнформацияНовини

Втори ден на протести: Земеделските производители продължават да отстояват исканията си

Втори ден земеделски производители в цялата страна излязоха на протести. Десетки трактори отново блокираха пътя за и от Дунав мост 2.

Втори ден земеделски производители от Видинско продължават да отстояват исканията си с ефективни протестни действия. Времето на протестите ще се увеличава с по един час всеки изминал ден, освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите. Фермерите продължават да не са съгласни с пакета от мерки, който предложи правителството. От бранша не приемат и предложението земеделците да представят данъчните си декларации, за да се провери дали да били на загуба през 2023 година. Земеделските производители все пак имат надежда, че ще се стигне до консенсус.

Недоволството на земеделските производители е провокирано и от Зелената сделка, защото според тях тя е в ущърб на българското земеделие. От пресцентъра на Министерски съвет съобщават, че правителството има готовност с основните точки в новия Меморандум, който предлага да бъде подписан със земеделските производители и очаква разговорите да продължат, за да бъде финализиран документът. Целта е максимално бързо да се задейства процесът, който ще позволи на кабинета да подпомогне зърнопроизводителите, претърпели загуби през 2023 година.