Новини

Видин отбеляза 151 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски

На 19-ти февруари България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата – Васил Левски. 151-та годишнина от гибелта на великия българин бе почетена с официална церемония и във Видин.

В катедралния храм „Свети великомъченик Димитър Солунски” бе отслужена панихида в памет на дякон Игнатий, която бе водена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил. По традиция честването се проведе през паметника на Васил Левски пред едноименната детска градина в нашия град. Слово по случай 151-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата произнесе видинският градоначалник Цветан Ценков. Той подчерта значимостта на делото на Левски в нашата история.  

Рецитал от стихове и песни, посветени на Апостола на българската свобода Васил Левски изнесоха малките възпитаници на едноименната детска градина във Видин. По традиция бяха наградени победителите в Състезанието „Лъвски скок”, организирано от Видински комитет „Васил Левски“, Регионалното управление на образованието и Община Видин. Победител в надпреварата в категория „Ученици пети – осми клас“ е Мартин Иванов Ангелов, ученик от VII “Г” клас на Средно училище „Цар Симеон Велики“. Неговият резултат е 231 сантиметра. Победител в категория „Ученици девети – дванадесети“ клас е Цветомир Цветанов Цеков, ученик от XI „А“ клас  Средно училище „Петко Рачов Славейков”, с резултат 280 сантиметра. Те получиха грамоти и плакети от кмета Цветан Ценков. Паметта на Апостола на свободата бе почетена с минута мълчание, а членовете на Патриотичен клуб „Бдинци“ към Национален съюз „Единение“ произведоха салют в чест на героя, дал живота си за свободата на България..

Пред паметника на Апостола на свободата венци и цветя поднесоха кметът на община Видин Цветан Ценков, областният управител Иво Атанасов, председателят на Общинския съвет Светослав Славчев, Видинската света митрополия, Областната дирекция на МВР и Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин, Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев”, Държавен архив Видин, Регионалното управление на образованието, Регионалният исторически музей, училищата и детските градини, политическите партии, представени в региона, редица институции и неправителствени организации, много граждани.