Новини

За промените при попълване на изборните протоколи и последиците от тях

Хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се броят поотделно на предстоящите предсрочни парламентарни избори, a в протоколите ще се записва само техният сбор, но не и колко гласове са получени по единия и по другия начин.

Общо 236 секционни избирателни комисии ще бъдат разкрити във Видинска област на предсрочните парламентарни избори на втори април. В 125 от тях гласоподавателите ще могат да избират дали да упражнят правото си на вот на машина или чрез хартиена бюлетина. Съгласно решението на Централната избирателна комисия хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване ще се броят поотделно, като в протокола ще се записва само общият резултат. За разлика от предходните избори това неминуемо ще доведе до забавяне – категоричен е председателят на Районната избирателна комисия Даниел Боянов.

На практика с новото решение на ЦИК, ако има грешка при пресмятането на изборния резултат в дадена секция, в изборния ден няма да е ясно дали тя е дошла при броенето на хартиените бюлетини, при това на „бюлетините от машината“ или при пресмятането на общия им брой. Именно сборът ще е единственото число, което ще фигурира в изборния протокол. Колкото и да е опростен максимално самият протокол,  естеството на работа е такова, че ако приключим в часовете около обяд на трети април ще сме много радостни – казва Боянов.

В същото време от Коалиция Продължаваме промяната – Демократична България определиха това решение на Централната избирателна комисия като удар срещу демокрацията. Те обявиха, че в законоустановения срок ще го обжалват пред Административния съд.Оказва се, че жалба до съда вече е внесена от Коалиция Левицата. Какво ще се случи и ще има ли други промени – предстои да разберем.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.