Новини

Инициатива за изграждане на паметници стартира в Белоградчик

Инициатива за изграждане на паметници на национални и местни герои стартира в Белоградчик. Идеята за това е на общинското ръководство. Повече за намерението разказва кметът на община Белоградчик Боян Минков в интервю за Телевизия Видин.

Почитането на историята и нейните личности е дълг на всеки един народ и основа върху която трябва да се гради настоящето и бъдещето, за да има просперитет – категоричен е кметът на община Белоградчик Боян Минков. В тази връзка стартира и инициатива за изграждане на паметници в скалния град. В Белоградчик нямаме и паметник, който да е свързан с освобождението на България от турско робство. Затова ще направим и такъв – споделя Боян Минков.

Местата на паметниците на Васил Левски и Христо Ботев ще изберем след обществено обсъждане и консултации със специалисти в ландшафтна архитектура и градска среда – посочи Минков. Предстои обявяване на конкурс за идейни проекти за трите паметника и разкриване на дарителски сметки за набиране на средства. Нека всички се обединим около тази кауза. Нека покажем, че гражданите на Белоградчик са достойни наследници на онези герои, които през 1850 година платиха с живота си за свободата на България – призова кметът на общината Боян Минков.