Новини

Белоградчик отбеляза 146 години от Освобождението на България

Белоградчик отбеляза 146 години от Освобождението на България. В присъствието на много жители и гости на скалния град бе отслужена панихида в памет на героите, загинали за свободата на страната ни и бе организиран богат празничен концерт.

Честването на националния празник в Белоградчик започна с изпълнения на духовия оркестър към Народно читалище „Развитие – 1893 година”. На централния градски площад Възраждане последваха  изпълнения на гостуващата любителска танцова група „Фолкпалитра”. Под звуците на химна на Република България бе издигнат националния флаг.

Негово Високоблагоговейство отец Рафаил – Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, отслужи панихида в памет на героите, загинали за Освобождението на България. В краткото си слово той напомни, че на този ден почитаме паметта на всички загинали за освобождението на нашата мила родина, хора, които са отдали своя живот, за да можем всички ние днес да живеем свободни. След церемонията на площада, всички присъстващи бяха поканени в салона на читалището, където се състоя богат празничен концерт. Слово по повод отбелязването на националния празник на страната ни произнесе кметът на община Белоградчик Боян Минков. Той припомни на събралите се граждани, че са потомци на хора, дали живота си за свободата ни.

Тържеството продължи с богата културна програма – изпълнения на мажоретните състави, вокална група „Звънчета” и школа за „Народни танци” към Детски комплекс – Белоградчик. С бурни аплодисменти бяха посрещнати Мартино Милчев, който рецитира „Новото гробище над Сливница“ от Иван Вазов и Гергана Йолова, която представи „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев. Мариям Александрова от клуб  Художествено слово представи стихотворението „Българче“ на Младен Исаев, а ученици от клуба представиха стихотворението „Дяконът“ на Виолета Петрова.  Ученици от клуб Млади възрожденци към Средно училище Христо Ботев пък представиха сценката Левски в сопотския манастир. В културната програма взе участие и мъжкия камерен хор към Народно читалище Развитие 1893-година.

Препълнената зала бурно аплодира прекрасните изпълнения на всички участници в празничната програма. Събитието, продължило повече от два часа, завърши с пожелание да не спираме да отдаваме почит към героите, извоювали нашата свобода.