Новини

За живота в село Вълчек

За живота в село Вълчек, община Макреш. В него живеят не повече от 30 човека, а средната възраст на местното население е 74 години.

Местни легенди разказват, че село Вълчек възникнало около кръчмата на дядо Вълчо. Предимно търговци използвали хана на дядото, който се счита за първия заселник. Справка за населението на Вълчек показва, че числеността му е била различна през годините – от над 600 човека през 1946 година до едва трийсетина души в наши дни.

Въпреки малобройното население, всички са задружни, разказва още кметският наместник Линка Йоцова. Само преди дни почти цялото село и гости от община Макреш отпразнуваха заедно 100-годишния юбилей на баба Василка, която е единственият столетник в селото. Природата, спокойствието и достъпните цени на имотите примамват не само български, но и чужди граждани. Селската идилия в село Вълчек споделят и няколко английски семейства, както и един азиатец. Години наред местните хора не са имали достъп и до здравни грижи, за което е трябвало да ходят в близките общини. От скоро обаче лекар посещава селото веднъж в месеца. 

Някога в селото е имало читалище и библиотека, а сега само празният киносалон напомня, че някога и тук е кипял живот. Магазин също няма, но кметството изпълнява и тези функции. Въпреки несгодите, с които хората сякаш са свикнали да живеят, селската идилия е незаменима за много от тях.  

В селото обаче важат и някои правила, които кметският наместник напомня на хората, а именно: „Ако не е твое – не го взимай! Ако не е правилно – не го прави! Ако не е истина – не го казвай! Ако не знаеш – замълчи!”.