Новини

Археологът Ваня Ставрева представи изложбата „Картички с истории от Видин и Белоградчик”

Дългогодишният видински журналист и археолог доктор Ваня Ставрева подреди изложба под надслов „Картички с истории от Видин и Белоградчик”. Експозицията представя картички, пътували не само в България, но и за различни държави – Франция, Германия, Испания, Австрия, Румъния и други.

Изложбата „Картички с истории от Видин и Белоградчик” включва пътували 88 картички от двата града, а в книгата авторът на композицията доктор Ваня Ставрева показва около 140. Доктор Ваня Ставрева презентира част от пощенските картички, които привличат силно вниманието й. Една от тях е картичка с изглед от Белоградчик, издадена в началото на 20 век, но пътувала до Алжир през 1918 година.

Вероятният автор на част от снимките с изгледи към Видин, тиражирани като пощенски картички, е фотографът Петър Бръснарев. Пример е картичката на Паметника на Скърбящия воин, която е любима на авторът на изложбата. Утвърждаването на пощенските услуги след Освобождението става с въвеждане на „Временни правила по пощенската част в България”, които влизат в сила на 1 май 1879 година. Пощата от и до Видин първоначално пътувала с карети, но градът се възползва и от възможностите, които река Дунав предоставя.

Събитието уважиха представители на местната власт във Видин и Белоградчик, на Областната администрация, колеги, приятели и десетки граждани. Експозицията е подредена в музей Кръстата казарма, тя може да бъде разгледана от посетители и през следващите седмици.