Новини

1040 инвазивни процедури са извършени през 2023 г. в кардиологичното отделение на видинската болница

Над 2400 пациенти са преминали през кардиологичното отделение на видинската болница „Света Петка” през миналата година. От тях с осъществени инвазивни процедури са 1040 души. Данните бяха оповестени на пресконференция.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания. Кардиологичното отделение започна да се ситуира като такова преди десет години, а на 6 април 2016 година беше направена и първата инвазивна процедура – подчерта доктор Филипов.

Една от новите дейности, които съвсем отскоро се извършват в отделението по кардиология, е свързана с лечението на периферната съдова болест. Оказва се, че от всички сърдечно – съдови заболявания, периферната съдова болест е на трето място по смъртност след исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест – посочи доктор Стоян Филипов. „Ползите от тази нова дейност в кардиологичното  отделение са изключително важни според всичките критерии” – заяви доктор Филипов. Кардиологичното отделение във видинската болница е на доста високо ниво. То предоставя адекватна медицинска услуга в полза на пациентите – категорични бяха участниците в пресконференцията.