Новини

Над 1 300 000 лева задържаха митничари на Дунав мост 2

Недекларирана валута за над 1 милион и 300 хиляди лева задържаха служители на Териториална дирекция „Митница“ Русе при два отделни случая в района на Дунав мост 2.

Първият случай е на 30-ти декември 2022-ра година. Тогава митнически инспектори спират за щателна проверка граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост Видин – Калафат товарен автомобил с турски регистрационни номера. Той е превозвал хартия на ролки от Чехия за Турция. В товарното помещение митническите служители са открили чанта пълна с 9 пакета. 6 от тях са били облепени с прозрачно фолио, а останалите 3 са били увити с амбалажна хартия. След разопаковането им инспекторите са установили, че всички пакети съдържат валута в купюри от шведски крони. Общото количество недекларирана валута е 6 милиона шведски крони, чиято левовата равностойност е 1 077 264 лева.

Вторият случай е от 3-ти януари. Отново в района на Дунав мост 2 митнически служители са извършили проверка на товарен автомобил с турски регистрационни номера, превозващ стоки за домашни потреби от Великобритания за Иран. Шофьорът е декларирал, че пренася 5 хиляди евро, но в хода на проверката инспекторите установяват, че в конструктивни кухини на кабината са укрити множество пакети, съдържащи пачки с банкноти британски паунди, обвити с прозрачно фолио. Общото количество на откритите пари е 100 000 британски паунда с левова равностойност 223 138 лева. За случаите са съставени актове за установяване на административно нарушение по Валутния закон.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.