Новини

Три жалби са постъпили в РИК – Видин в изборния ден 

Изборният ден в област Видин започна и завърши в спокойна обстановка. Около 300 служители на МВР участваха пряко в охраната на секционните избирателни комисии и Районната избирателна комисия. До края на изборния ден в РИК – Видин бяха постъпили три жалби с твърдения за нарушения на изборното законодателство. И трите са били проверени, като не са установени нарушения.

Три сигнала и точно толкова жалби постъпиха в изборния ден в Районната избирателна комисия във Видин. След извършена проверка от страна на РИК, не са констатирани нарушения на изборното законодателство по нито една от трите жалби.

Две от жалбите се излагат твърдения за допуснати нарушения на изборното законодателство. И двете касаят секционните избирателни комисии, преместени от квартал „Нов път” в седмото училище. В едната се твърди, че избирателите се извозват с организиран транспорт, за да подадат вота си, в другата се твърди, че пред секционните комисии има струпване на хора, които създават безредици и пречат на избирателите да упражнят, на секционните комисии да си свършат работата. И двете жалби са подадени от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България”.

Третата жалба идва от кандидат за народен представител от политическа партия „Величие”. В нея се твърди, че в една от секциите в града при сгъване на бюлетина от един от членовете се оглежда вота на гласоподавателя.

От Районната избирателна комисия отчетоха забавяне при гласуване, което се обяснява с двата избора, които трябваше да направим – за Народно събрание и за Европейски парламент. Спокойно премина и приключи изборният ден в областта, отчитат и от Областната дирекция на МВР във Видин. Създадена е била необходимата организация за полицейска охрана при транспортирането на изборните книжа и материали от секционните избирателни комисии до Районната избирателна комисия.