Новини

Парад на ретроавтомобили – за шести път във Видин

При много голям интерес премина шестото издание на Парада на ретроавтомобили във Видин.

Инициатор и организатор на събитието е видинчанинът Иван Цолов. Участници от България, Румъния и Сърбия подредиха автомобилите си на паркинга при сградата на община Видин, където гражданите можеха да ги разгледат и да се снимат.

Любителите на класиките видяха марки като Крайслер Кордоба,Форд Мустанг, Шевролет Корвет и други, както и и возила от социалистическата епоха като Волга, Москвич,Лада, Жигула, Дачия и Трабант. След представянето на автомобилите, шествието потегли към розариума край крепостта „Баба Вида” за официалното откриване.

Една от атракциите бе розов Трабант, носещ името „Пеперудената фея“. Изключително рядък и ценен екземпляр бе автомобил „Де Сото“ от 1928-ма година, принадлежал на легендарния български борец Дан Колов.

Ретропарадът бе открит официално от своя създател и организатор – Иван Цолов. Събитието се проведе под патронажа на кмета на Община Видин – Цветан Ценков, който получи и почетен плакет от организаторите.

Посетителите на парада можеха да разгледат базар с тематични подаръци, да опитат местно вино, да си купят аксесоари и масла за автомобили. За най-малките бе организирана работилница, а специален гост бе танцова школа „Суинг“.Атракция за всички бе камилата Султан от цирк „Колозеум“, който гостува във Видин.

По време на Ретро парада зрителите можеха даблюдават и кадри от заснемането на новия телевизионен сериал „С река на сърцето“, който ще се снима в нашия град до октомври. Кадрите ще бъдат включени в два от епизодите, чието излъчване ще започне през септември.

В края на ретропарада всички наградени участници получиха купи, грамоти, бутилка бяло вино от местна изба, както и ваучери за гориво. По традиция за зрителите бе организирана и томбола, в която голямата награда бе велосипед. Партньор на събитието бе Съюзът на българските автомобилисти.

Повече по темата може да видите тази вечер в репортажа на Александър Русев в новините на ТВВ от 20:35 и нашата фейсбук страница.