Новини

Нивото на река Дунав остава критично ниско

През последните седмици река Дунав поставя ежедневни рекорди за най-ниски водни нива от 1941 година насам.

Статистиката сочи, че най-ниското ниво на реката е било на 8-ми септември 2003 година, когато котата при Русе е била минус 73 сантиметра. Тази сутрин на същото място тя е минус 57, а при мост Видин едва 10 сантиметра. Стряскащата прогноза е нивото на река Дунав да продължава да се понижава.

СНИМКА: Валентин Борисов

Eдна от водещите природозащитни организации в световен мащаб(WWF) излязоха с официално изявление по темата. Безводието е причина за загриженост от страна и на еколозите. Дори през пълноводните пролетни месеци, равнището на реката не е успяло да достигне нормалното си ниво и да захрани с вода влажните зони и местата за размножаване на повечето стопански ценни видове риби.

Основните причини за засушаването и промяната във водния режим на Дунав са глобалните климатични промени, обезлесяването на басейна на реката и строителството на хиляди малки и големи водноелектрически централи по течението на реката и притоците ѝ. Снеговете в Алпите и Карпатите са все по-малко и се топят все по-рано всяка година. Наблюдава се и намаляване на пролетните дъждове в Централна Европа и Балканския полуостров, където са най-големите притоци на Дунав“, коментира Стоян Михов, ръководител на програма „Води“ във WWF. 

Последиците от ниските нива на река Дунав са много. Колониите водолюбиви птици изоставят гнездата си. Тази пролет нивото на Дунав не се покачило достатъчно, за да напълни езерата с вода и да даде началото на размножителния сезон на стотици видове животни и растения.

Дунавската скумрия намалява. Ихтиолозите са установили, че с 90% по-малко са яйцата от екземпляри от вида, преминаващи през Дунав, в сравнение с предходните две години.

Стопанският риболов е почти спрял, нараства рискът от пожари заради сухите тръстикови масиви в пресъхналите крайдунавски блата и влажни зони, които са изключително податливи на пожари. Има проблеми и за ядрената енергетика, тъй като по-голямата част от атомните централи в страните от бившия социалистически блок са разположени по Дунав, използвайки водите му за охлаждане на реакторите и транспорт. По течението на реката ежедневно засядат товарни кораби, а редица фериботни връзки са затворени.

За Дунав колебанията в нивото не са нещо необичайно предвид обемите вода, които преминават през реката. Нормално разликите в нивото на водата може да достигне 6-7 метра. Проблемът е, че тази тенденция силно зачестява през последните 2-3 десетилетия.