Новини

Частици от мощите на Свети Лука Кримски пристигнаха във Видин

Мощите на Свети Лука Кримски – Войно-Ясенецки бяха посрещнати вчера следобяд в катедралния храм „Свети Димитър Солунски”. Там бе отслужено  празнично вечерно богослужение, оглавено от видинския митрополит Даниил.

Свети Лука, архиепископ Кримски и Симферополски, е един от най-големите светци на Православната църква, просияли през 20-ти век. Роден е през 1877-ма, а завършва земния си път през 1961 година. След гимназията и рисувалното училище следва медицина в Киевския университет. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет.

Приема монашеско пострижение и името на евангелиста и апостол Свети Лука, който също е бил лекар и художник. В най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, е архиепископ на Красноярск, на Тамбол и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархии. Автор е на книги на медицинска и духовна тематика, особено интересен е неговият труд „Дух, душа и тяло”.

Свети Лука Кримски Войно Ясенецки е канонизиран в края на 20-ти век. Наричат го светителя-хирург и хирурга в расо, който лекува и след смъртта си, тъй като има свидетелски разкази за чудесни изцеления на гроба му.

Те ще останат във Видинска епархия до 11 септември. Вчера беше отбелязано началото на Църковната нова година, мощите останаха за поклонение в катедралния храм през целия ден. Днес ще бъдат донесени в параклиса във видинската болница, който носи името на „Света Петка” и „Свети Лука Кримски”. До края на другата седмица светите мощи ще бъдат изложени за поклонение в различни населени места на епархията.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.