Новини

Средновековен фестивал във Видин пресъздаде живота в антична Бонония

На 1-ви октомври Видин бе домакин на Късноантичния римски фестивал „Бонония оживява”. Събитието се проведе до крепостта „Баба Вида”, а жителите и гостите на Видин имаха възможността да се докоснат до римския бит, култура, традиции и занаяти и до начина на живот на хората през тази епоха.

Името на фестивала – „Бонония оживява”, е избрано, за да се постави акцент върху най-новите разкрития от Късната античност, направени във Видин, обясни Десислава Минчева от Националния туристически клъстер „Българският пътеводител”, който е водещ партньор за страната ни по проекта.

Във фестивала участваха представители на две групи за възстановки, които демонстрираха късноантичното защитно и нападателно въоръжение. Зрители и гости можеха да се сдобият с интересни сувенири за спомен, да научат повече за късноантичната мода и прически, както и за професии и занаяти по онова време – сечене на монети, студено коване, изработване на бижута.

Специално за случая Центърът за интерпретиране на наследството, друг партньор по проекта, съвместно с видинското читалище „Цвят” е обучил шест видински деца. В следобедните часове в града ни акостира и римски кораб – тип лусория от 4-ти век, реконструиран с автентични материали – дъб и смърч.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.