Новини

Отново ще гласуваме с хартиена бюлетина

Отново да гласуваме и с хартиена бюлетина. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от социалистите.

„Основният аргумент е да дадем възможност  на всички български граждани да упражнят правото си на вот” – заяви по време на дебата в пленарна зала видинският народен представител  Росица Кирова. Трябва да се прави разлика между грамотност, дигитална грамотност и функционална грамотност. Затова призова видинският народен представител Росица Кирова по време на дебата по темата за връщането на хартиената бюлетина.

Промените предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Остава условието да няма машинно гласуване, когато секцията е с по-малко от 300 избиратели.

Парламентът одобри и промените, предложени от Демократична България. Те предвиждат в Централната избирателна комисия да бъде създадено специално звено за управление на машинното и електронното гласуване. Целта е да не се използват повече услугите на подизпълнители без ясен механизъм за контрол от страна на комисията.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.