Новини

50-годишен юбилей на Ансамбъл „Дунав”

С великолепен концерт Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав” отбеляза своя 50-годишен юбилей. Представеният музикално-танцов спектакъл, озаглавен „Дунав – мелодия и багри”, бе посветен и на 80 години от рождението на Генчо Генчев, композитор и дългогодишен ръководител на видинския ансамбъл.

Залата на общинския драматичен театър „Владимир Трандафилов” се оказа тясна, за да побере всички почитатели на фолклорното изкуство, желаещи да станат част  от празника и да се преклонят пред паметта на оставилия незаличима следа във фолклора на Северозапада маестро Генчо Генчев.

Първата част на концерта бе своеобразна ретроспекция на живота и творчеството на Генчо Генчев, като бяха припомнени най-важните моменти от неговата биография и приноса му за изучаването и опазването на родния фолклор.

Първата част на спектакъла завърши с представянето на филм, разказващ историята на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”, който за изминалите 50 години се превърна в една от емблемите на Видин и стана безспорен посланик на местния ни фолклор както в България, така и по света.

По време на белстящият музикално-танцов спектакъл публиката се наслади и на невероятни танцови съчетания, сред които Среща край реката, Грънчари, Пролетен момински танц, Гъмзовяна.

Повече за събитието може да видите в следващия репортаж.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.