Новини

Изложба „Носии от Видинско и по-далеч”

Изложба под надслов „Носии от Видинско и по-далеч” бе открита в Основно училище „Иван Вазов”. Тя е дело на седмокласници, изучаващи иновативен учебен предмет „Традиции и обичаи в родния край”.

Редица гости уважиха откриването на изложбата „Носии от Видинско и по-далеч” в училище Иван Вазов. Сред тях бяха представители на община Видин, партньори от Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев”. В подготовката на изложбата активно се включват седмокласници, изучаващи иновативния учебен предмет „Традиции и обичаи в родния край”.

За да провокира интереса сред учениците към темата, двете преподавателки инициират организирането на изложба на тема Носии от Видинско и по-далеч. Поставят задачи за проучване и експониране на традиционно народно облекло, което учениците да открият в раклите на баба и да опишат по зададен алгоритъм. Благодарение на положените усилия изложбата става факт.

Традиционното облекло на българите от Видинска област се отличава с много ярки, наситени цветове за женските носии и преобладаващо бяло за мъжките – посочи при представянето на изложбата седмокласничката Никол Николаева. 

Всички присъстващи имаха възможност да се насладят на ценните експонати, включени в изложбата „Носии от Видинско и по-далеч”.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.