Новини

Белоградчик отпразнува Кръщение Господне

Девет бяха смелчагите, които тази година се хвърлиха във водите на река Стакевска, за да спасят Богоявленския кръст. Най-бърз и съобразителен обаче се оказа 19-годишния Виктор Цолов.

Празникът в Белоградчик започна със света литургия и Велик Богоявленски водосвет, отслужени от свещеноиконом Рафаил в местния храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец”.

Според библейския разказ Йоан Кръстител потопявал до шията във водите на река Йордан всеки, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус обаче, се поклонил и казал, че той трябва се кръсти от Господ. Иисус обаче влязъл в реката. Тогава се отворили небесата, блеснала светлина, подобно на мълния и духът Божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Божи Син. Чул се глас „Този е моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение”. Така след тайнството хората видели с очите си християнското триединство на Отец – гласа, Дух – гълъба, кацнал на рамото на Христос и Син – земния човек  и започнали да вярват. Затова денят се нарича още Богоявление.

За поредна година ритуалът по хвърлянето на кръста се проведе на добре познатото място Асенов вир на Стакевска река, край село Горни Чифлик, където традицията събира много хора. За желаещите да присъстват на ритуала община Белоградчик бе подсигурила и училищния автобус.

Кметът на Белоградчик Борис Николов награди с грамоти и парични премии участниците за тяхната смелост и решителност в надпреварата за Богоявленския кръст. По традиция имаше и почерпка за всички присъстващи, уважили празника, който радва, стопля и обединява жителите на Белоградчишка община.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.