Новини

Епидемичната обстановка във Видинска област е спокойна

Областният управител на Видин Огнян Асенов и неговият заместник Шишман Чаушев се срещнаха с директора на Регионалната здравна инспекция доктор Венцислав Владински. На срещата бе обсъдена актуалната епидемична обстановка в региона и заболеваемостта от началото на годината.

По данни на РЗИ, към момента, епидемичната обстановка в област Видин е спокойна, като се наблюдава снижение на заболеваемостта след втората седмица на месец януари. В периода 9-ти – 15-ти януари от грип и остри респираторни заболявания са заболели 205 на 10 хиляди души население. Този показател към днешна дата е 148 на 10 хиляди души.

Най-висока е заболеваемостта във възрастовите групи до 14 години, като не се достига епидемично ниво. Доктор Венцислав Владински е информирал още, че От началото на годината 27 са регистрираните случаи на COVID-19 в областта. 27 са и заболелите от варицела за тази година, които се разпределят по общини както следва: 8 във Видин, 12 в Кула 7 в Ново село. Случаите на ентероколити са спорадични, от различни населени места, като заболелите са три деца до 4-годишна възраст, непосещаващи детско заведение.

От началото на годината в област Видин няма регистрирани случаи на скарлатина. Епидемичната обстановка в региона текущо се наблюдава и анализира. В случай на усложняване на ситуацията Областният кризисен щаб за оценка на риска има готовност да заседава и да приеме съответните решения, отбеляза областният управител Огнян Асенов в края на срещата.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.