Новини

Видин отбеляза тържествено 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската писменост – 24 май, бе тържествено отбелязан във Видин. Той включваше празнично шествие и официална церемония, на която бяха наградени изявени деятели на образованието, културата и изкуството.

Празненството за 24-ти май започна с тържествено шествие по улиците на Видин от Средно училище „Цар Симеон Велики” до Художествената галерия „Никола Петров”. Шествието бе предвождано от Градския духов оркестър. Кратък рецитал изнесоха шестгодишните Изабела Иванова, Георги Светославов  и Крисия Руменова от Детска градина „Русалка“. След тържествените слова започна награждаването на най-изявените просветни и културни дейци през годината.

Отличията „Учител на годината“ получиха преподавателите: в предучилищното образование – Таня Вълчева, старши учител в Детска градина „Русалка”; в начален етап – Елеонора Цветкова, старши учител в Основно училище „Любен Каравелов“; в прогимназиален етап – Фьодор Петров, старши учител по физическо възпитание и спорт в Средно училище „Цар Симеон Велики“; в гимназиален етап – Катя Каменова, учител по история и цивилизации в Средно училище „Петко Рачов Славейков”; в гимназиален етап на професионалното образование – Аксиния Петрова, старши учител по учебна практика, направление „Туризъм“ в Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.

Със специална награда беше отличен за висок професионализъм и активен принос за развитието и утвърждаването на филиал Видин на Русенски университет „Ангел Кънчев“ проф. д-р инж. Ивайло Стоянов. Наградата бе приета от административния директор на филиала във Видин Момчил Станков.

В категория „Култура и изкуство“ бе отличен Иван Рангелов, актьор от Общински драматичен театър „Владимир Трандафилов“.

С грамота и плакет за цялостен принос в развитието на музикалното изкуство бе награден Вени Петков, ръководител на оркестър „Видин” при Народно читалище „Цвят 1870”, корепетитор и оркестрант на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ – Видин, където продължава да работи и до днес. Наградата за колектив в категорията „Деятел на културата и изкуството“ бе присъдена на отдел „Държавен архив” Видин и бе получена от началника Светлана Кръстева.
С почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката бяха наградени Жени Асенова от Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“, Боянка Никова от езиковата гимназия „Йордан Радичков“, Любка Найденова от Основно училище „Любен Каравелов“ и Гълъбина Генова от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Ново село.
По традиция от името на министъра на образованието и науката беше връчена индивидуалната награда „Антим I Видински“ за 2023 година за изключителни постижения в учението, включваща грамота, статуетка и парична награда. Тя отиде при Радослав Попов, ученик от математическата гимназия, лауреат на Националната олимпиада по английски език и Ради Асенов, ученик от Средно училище „Цар Симеон Велики“, лауреат на Националната олимпиада по история и цивилизации.
За втора поредна година заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова връчи стипендии на талантливи видински ученици в рамките на инициативата „Изследователи на знанието“ в три области: български език и литература, чужди езици и математика.

Отличени бяха Николай Евгениев от Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“, Алекс Ахчиев от Професионална гимназия „Професор доктор Асен Златаров“ и Ивайла Иванова от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“. От името на Община Видин беше предоставена и още една допълнителна парична награда за седмокласничката Ева Емилова. Тържеството продължи с празничен фолклорен концерт на Народно читалище „Светъл ден 2009“ във Видин с художествен ръководител Йоана Ванкова.