ИнформацияНовини

„Кърменето – основа на живота”

Информационна кампания на тема „Кърменето – основа на живота” се проведе във Видин. Инициативата се организира от  Регионалната здравна инспекция, като в нея се включиха и представители на Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към видинската болница „Света Петка”.

Информационната кампания, посветена на кърменето се организира в рамките на Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве в периода 2021 – 2030 година. От своя страна доктор Марияна Чавдарова, главен експерт в Регионалната здравна инспекция във Видин запозна присъстващите с основните аспекти на кърменето и здравословното хранене по време на кърмене.

Има редица изследвания, които показват, че първите 1000 дни от живота на детето са изключително важни за неговото растеж, развитие и здраве – отбеляза доктор Чавдарова. Тя бе категорична, че кърмата е най-ценната храна за бебето и в нея присъства всичко необходимо, за да бъде единствен източник на енергия. По време на информационната кампания присъстващите имаха възможност да разберат и за дейността на здравно-консултативния център за майчино и детско здраве, който е ситуиран в Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница „Света Петка”.