Новини

Находки, открити при строителството на пътя Видин – Ботевград

Находки, открити при строителството на скоростния път Видин – Ботевград, са представени на Националната изложба „Българска археология 2022“. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Археологически находки, открити при строителството на пътя Видин – Ботевград, са част от експонатите в националната изложба „Българска археология 2022“. Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания е в залата на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. На нея могат да се видят златна огърлица, накити, железни копия и керамични съдове, разкрити от археолозите при реализирането на пътни проекти.

Изложбата представя резултатите от проучванията през изминалия археологически сезон, като излага някои от най-интересните находки и богат илюстративен материал. Тази година съорганизатори са 17 исторически и археологически музеи в страната, които участват с находки от своите фондове. При разкопките по трасето на пътя Видин – Ботевград, в района на село Ружинци, е проучено праисторическо селище от ранния халколит, от първа половина на 5-тото хилядолетие преди Христа. Разкритите сгради са с четириъгълна форма с градеж на основата от дърво и глина.

В изложбата са представени още каменни оръдия на труда – тесли, брадви, длета, каменна тежест и гривна. През настоящата 2023-та година за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти в България от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предвидени близо 10 милиона лева. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на всички обекти по трасетата.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.