Новини

Зачестяват фалшивите съобщения от името на Български пощи

За нов вид измама алармират от Български пощи. Зачестяват случаите на получаване на фалшивите съобщения от името на институцията. Гражданите получават имейл или СМС, че печелят награда, като за целта трябва да предоставят личните си данни и да осъществят превод на пари.

През месец февруари тази година се наблюдава увеличение на фалшивите съобщения от името на „Български пощи“. Потребителите получават електронни съобщения по имейл или SMS от името или с логото на дружеството, понякога под формата на анкети или игри, в които се обявява, че получателят ще получи „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да потвърди участие, предоставяйки лични данни (електронен адрес, данни от дебитна или кредитна карти и други), както и да заплати такса. В съобщенията се уведомява, че клиентът има пратка, като понякога се посочва произволен номер и искане да се заплати определена сума за нейното получаване, освобождаване от митница, коригиране на адрес, пренасочване на пратка поради отсъстващ получател и така нататък.

Във всички фалшиви имейли се изисква получателят да предостави данни от банкова карта или копие на документ за самоличност, снимка и други. Съобщенията се изпращат на английски или български език. В някои от случаите като подател се копира името на Български пощи и се посочва електронния информационен адрес на дружеството, който е предназначен само за получаване на имейли. От „Български пощи“ категорично заявяват, че не изпращат тези съобщения, не провеждат анкети, лотарии с недоставени стоки или игри, не раздават награди, не изискват по имейл или SMS заплащане on-line на такси за доставка или освобождаване от митница и при никакви поводи не изискват лични данни от дебитна или кредитна карта за доставката.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.