Новини

Силен интерес към проекта за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата във Видин

Близо 900 заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва или въглища с екологични такива са подадени от жители на община Видин само за броени дни. Припомняме, че крайният срок на обявената третата покана по проекта изтича на 24 март.

Във връзка с изпълнение на проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин”, наличният финансов ресурс по проекта даде възможност да бъдат подменени отоплителните уреди в още домакинства в общината, което бе и причина за обявяването на трета покана. Така от началото на седмицата жителите, които желаят да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с екологични устройства могат да подават заявления в Центъра за административно обслужване на гражданите.

Проекта се изпълнява успешно и поради тази причина интереса е толкова голям – заяви инж. Румен Лилов.

Важно е да се отбележи, че при подаване на документите, всеки кандидат трябва да заяви съгласие безвъзмездно да предаде стария си отоплителен уред, в случай че бъде одобрен за получаване на ново екологично устройство. Единственото изключение е в случаите, когато имотът се отоплява чрез отворена или зидана камина на дърва и въглища, като това се удостоверява чрез констативен протокол. По настоящата покана може да се кандидатства за подмяна на отоплителни уреди само в един имот, който е собственост или съсобственост на кандидата. Получените заявления ще бъдат разгледани за съответствие с изискванията и ще бъде направено класиране. То ще се извърши чрез приоритизиране по показатели, съчетаващи екологични, социални, технически и икономически критерии, като максималният брой точки от всички критерии е 30.

При първата и втората покана наличният по проекта финансов ресурс е позволил да бъдат одобрени всички кандидати, отговарящи на изискванията, така че реално не се е наложило да се прилагат критерии. Оставащият финансов ресурс и направените анализи показват, че при сегашната трета покана ще има възможност да се одобрят значително по-малък брой заявления. След извършване на класирането и обявяването на резултатите, се пристъпва към сключването на договор с одобрените кандидати.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.