Новини

Eтнокултура на ромите в България и област Видин

В област Видин преобладава населението на българската етническа група, представляващо 91,14 % от населението на областта и 23,72 % от българското население на СЗРП. Втора по големина е ромската етническа група с 7,52 % от общото население. Тя представлява 20,49 % от ромите в СЗРП. Незначителен е процента на турската етническа група -0,10 %.

ОБИЧАИ И ТРАДИЦИИ

Благодарение на традициите, които са се предавали през поколенията, ромите са успели да запазят идентичността си през вековете. Без съмнение те играят важна роля в живота им, независимо къде и как живеят. Традициите, имат тежестта на закони сред ромите, живеещи в славянските държави, те са предавани от поколение на поколение от родители на деца. Именно ромските традиции са в основата на ромската идентичност. Мястото, където тези традиции действат с пълна сила е вътре в ромската общност. За ромите, основните единици са семейството, рода и групата към която принадлежи рода. Семейството е центъра на ромския живот, където е съсредоточена предаността на роднините, след това е родът, представлява разширеното семейство, и групата /рода/ – като например Калдараши, Калайджии и т.н. Социалната организация на ромите от всички общности, лежи върху концепцията за патриархалното семейство – разширеното традиционно семейство, състоящо се поне от три поколения съвместно живеещи роднини.

Във видинският ромски квартал родът е всъщност разширеното семейство. Родовете носят името на някой свой прославен лидер или прародител. Например Балдови, от прародителя Балдо, и името на рода се запазва поколения напред. Групите обикновено са „исторически“ единици, които са свързани от обща история (там където е живяла първоначално групата), както и от общи традиции и език – диалект, а понякога и от общи занаяти. Традициите покриват всеки аспект от живота – от раждането до смъртта, при съюз или конфликт, семеен живот, родствени връзки и т.н.. Семейните традиции все още оформят ядрото на ромската култура. Традициите съпътстват живота на ромите дори преди раждането до смъртта. В много ромски групи съществуват редица забрани за бременните жени, които се прилагат преди и след раждането. Някои от тях все още се спазват, за да се защити живота и здравето на младата майка и новороденото. Например бременната жена не бива да подстригва и да боядисва косата си, както и да не се заиграва с кучета и котки, когато се уплаши да не се пипа по корема и др.

СВАТБАТА

Сватбата е едно от най-важните събития в живота на всеки ром. Вълнуващ е моментът както за младоженците, така и за техните родители. Още с раждането на момичето, майката започва да приготвя сватбения ѝ чеиз, а родителите на момчето имат грижа за подсигуряване на подслон за бъдещия съпруг. Самата сватба се предхожда от различни по значението си обичаи и обреди. Така в миналото годежът е бил задължителен. Тържеството по случай годежа е било много пищно (почти като при сватба), бил е съпровождан с много музика, веселие и пиперливи шеги. При общността на калдарашите е съхранен и фунционира обичаят купуване на булка. Той е свързан с плащане на откуп на родителите на момичето от младоженеца.

Във видинската ромска махала сватбите в миналото са се състояли по няколко – 3, 4 дни. Преди около 20 години, финансовите затруднения започнали да се отразяват и на начина на веселие при ромите, сватбите започнали да се празнуват по един ден. Голяма част от ромите вече работят и живеят в чужбина, предимно в Германия. Сигурните доходи допринесоха старата традиция да се възобнови. През последните години сватбите отново започнаха да се празнуват по два дни. Първият е „Денят на Майката“, булката е облечена в разкошна цветна рокля, майката изнася чеиза, с който се гордее, за да го видят всички.

Следващият ден е същинската сватба. Булката се облича в бяла рокля. Във видинския регион все още съществува традицията булката символично да се плаща. Пред врата застава неин роднина и заплашва всеки, които дръзне да припари до нея. За да се омиротвори този човек, младоженеца трябва да заплати своята бъдеща съпруга. Разменят се шеги и закачки между двете страни, след което момчето се допуска да влезе при своята избраница. След като се видят, младоженеца трябва да сложи монети в обувката на булката, за да е здрава тя като тях.

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.