Новини

На Лазаровден в Димово

В много населени места във Видинско бе отбелязан  Лазаровден. В град Димово празникът бе организиран от местното читалище „Паисий Хилендарски”.

Един от най-хубавите и почитани празници в българския народен календар – Лазаровден по традиция бе отбелязан в град Димово. Организатор на проявата бе местното читалище „Паисий Хилендарски”. На Лазаровден група малки момичета, под ръководството на читалищните дейци пресъздадоха обичаите, характерни за този празник. Те посетиха както институции, така и домове в град Димово и поставяха цветя на дворните порти. Дружелюбните домакини пък от своя страна ги даряваха с пари и лакомства.

Лазаровден е един от най-красивите и цветни празници в българския народен календар. Той се свързва с настъпването на пролетта, празник е на природата, на девойката и момата. Носи името на Свети Лазар и се празнува в съботата преди Великден. След като посетиха десетки домове в град Димово лазарките отидоха на моста над река Арчар, откъдето хвърлиха своите венчетата във водата и га наблюдаваха кое ще отплува най-напред. Празникът продължи с много усмивки и весели забавни игри в детския кът.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.