Новини

Административен съд – Видин с принос при реализирането на образователна програма

Лекции на съдии, симулативен процес с ученици, обявяване на областен конкурс. Това са само част от инициативите, които предстои да се реализират във Видин по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

През есента на 2014 година в 28 предварително определени училища в областните градове в България стартира като пилотна Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Вече девет години програмата предоставя знание на ученици в цялата страна за законите, правораздаването, правата и задълженията им като граждани. Развива се устойчиво, защото успява да отговори на потребностите на младите хора.

През следващите седем години по програмата са обхванати възпитаници от 8 до 12 клас на няколко видински учебни заведения. Това са Средно училище „Цар Симеон Велики”, Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим Първи”, Професионалната гимназия „Професор доктор Асен Златаров”, както и Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев”. Интересът към програмата е много голям – споделя съдия Генадиева.

Инициативите които предстоят са обявяването на областен конкурс, лекции на съдия Витков и съдия Панталеева, както и симулативен процес с ученици – каза в заключение председателят на Административния съд във Видин Антония Генадиева.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.