Новини

145 години от създаването на пожарната служба в град Видин

Днес тържествено бе отбелязана 145-та годишнина от създаването на първото организирано звено за гасене на пожари в град Видин. Бяха наградени огнеборци, отличили се с висок професионализъм при изпълнение на служебните си задължения.

Видинската пожарна служба е създадена броени дни след подписването на Санстефанския мирен договор. На 31 март 1878 година, в освободения Видин 50 представители на всички еснафи избират първите общински съветници и кмет на града. Първенците имат идеи за управлението на Видин и на същата дата с „Протокол №1  на Видински Общински съвет” приемат важни решения. Едно от тях е „Да се назначат пожарникари за предпазване на града от пожари”.

В присъствието на редица гости в залата на видинската художествена галерия „Никола Петров” се състоя тържествена церемония за отбелязване на 145-та годишнина от създаването на видинската пожарна. „Видин е сред първенците, които полагат основите на противопожарното дело у нас още от Санстефанска България. От тогава до днес поколения пожарникари проявяват своя дух, желание и воля да спасяват човешки животи, сгради, съоръжения от огнената стихия“ – подчерта в своето приветствие главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в МВР.

С писмена похвала от директора на главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението  в МВР бяха отличени и младши експерт Радослав Иванов файл, младши инспектор Лъчезар Ангелов и младши инспектор Радослав Стоянов файл. С писмена похвала от комисар Стилиян Пешев –  директор на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението Видин пък бяха удостоени инспектор Венцислав Ванков, инспектор Владимир Иванов, младши инспектор Николай Герасимов  файл, младши инспектор Кристиян Данчев, младши експерт Петър Цолов и младши инспектор Владимир Николов.
В празничния за огнеборците ден бяха отличени и малките художници от Видинска област – автори на най-красивите рисунки в областния етап на  Международния конкурс за детска рисунка под наслов „С очите си видях бедата”. Грамоти и награди получиха общо 38 деца.
На паркинга до Художествената галерия „Никола Петров” бе организирана демонстрация на противопожарна техника за жителите и гостите на град Видин.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.