Новини

Заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин

13 пътно-транспортни произшествия, с двама загинали и две тежко ранени лица са възникнали в региона през първите три месеца на годината. Това показват данните на сектор „Пътна полиция” към Областната дирекция на МВР във Видин.

По време на заседанието бе представен Анализ на състоянието на пътнотранспортната обстановка на територията на Видинска област за първото тримесечие на 2023 година. Статистиката показва, че за този период на територията на Видинска област са станали 13 катастрофи, с двама загинали и двама тежко ранени. В сравнение със същия период на миналата година е налице намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия, при които има пострадали, но увеличаване на загиналите лица. От сектор „Пътна полиция” във Видин информираха, че ежеседмично се провеждат специализирани операции с насоченост контрол на скоростните режими, като една от основните причини за възникване на катастрофи.

Анализът на постигнатите резултати през отчетния период сочи увеличение в броя на произшествията, в които са участвали екипи от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Видин. От данните става ясно, че видинските огнеборци са обслужили 24 произшествия, възникнали на територията на областта, които са с 14 повече в сравнение с първото тримесечие на 2022 година. На заседанието стана ясно, че от Областно пътно управление изпълняват дейности по отношение на обезопасяване на участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, като за целта е изготвена извънредна заявка за доставка и монтаж на ограничителни системи, за обезопасяване на участъци, намиращи се на републикански пътища на стойност близо 170 000 лева.

За първото тримесечие на годината до една минута е била необходима на спешните екипи да реагират и обслужат 25 пътни инцидента, с 32-ма пострадали и един загинал. Дейностите по безопасност на движението по пътищата, извършвани от общинските администрации са били насочени основно към текущ ремонт на улици в населените места, освежаване на пешеходни пътеки и маркировка, поставяне на нови пътни значи. От Регионалното управление на образованието пък се изпълняват дейности по мерки за подобряване на обучението на децата и учениците за безопасност на движението по пътищата. На форума членовете на Комисията обсъдиха и установени проблеми на прилежащата инфраструктура в района на училища, детски градини, центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на областта.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.