Новини

Донка Панайотова, учредител и ръководител на сдружение „Организация Дром“, Видин

Донка Панайотава е личност, която всички видинчани познават с дейноста си като ръководител на една от първите създадени неправителствени организации след промените. Сдружение „Организация Дром“, което и до днес се ръководи от Донка Панайотова е регистрирано на 15 септември 1997 г. във Видински окръжен съд по Закона за юридическите лица в обществена полза. Целта, която си поставят учредителите при нейното създаване е да помага на ромската общност в интегрирането и в новите условия на българското общество. Организацията е учредена от три жени от ромски, еврейски и български произход.

Най-големият успех, с който се гордее и днес Панайотова, е реализираният от организацията пилотен проект „Десегрегация на ромското образование в гр. Видин“, в периода между 2000 г. и 2001 г. , който интегрира в началото 100 ромски деца от ромското училище от сегрегирания видински квартал „Нов път“ в периферията на града в училища на Видин. Достъпът до качествено образование на ромските деца в интегрирана и толерантна училищна и извънучилищна среда бе основна задача пред екипа, който реализира този проект. Тази образователна инициатива е призната за най-успешната в историята на ромското движение в света. Дейността е отразена в Ню Йорк Таймс, Хюмън Райтс Уоч, Интернешънъл Амнести и др. През 2003 г., сдружението получава признание и от международни организации като Световната банка и Институт Отворено общество в Ню Йорк на голяма европейска конференция в националния парламент на Унгария в Будапеща. В рамките на повече от 20 години десегрегация на ромското образование, Сдружение „Организация Дром“, успешно приобщи над 5000 ромски деца, а студентите от ромски произход, които са преминали тази програма, вече надхвърлят 500. Посланието, което отправя сдружението със своята дейност е да изгражда път за интеграция на малцинствата чрез образование.

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.