Новини

XIII Кулинарно-фолклорен фестивал „Гергьовден“ в Антимово

XIII-тото издание на традиционния Кулинарно-фолклорен фестивал „Гергьовден се проведе през почивните дни в село Антимово. Той е част от годишния календар на Министерството на културата и има конкурсен характер. В взеха участие 52 състава от България, Сърбия и Румъния, а най-зрелищно бе представянето на кукерската група от град Перник.

Организатори на мащабното културно събитие бяха кметството на село Антимово и местното читалище „Развитие 1926”. На официалното откриване на тридневния фестивал присъстваха секретарят на Община Видин Емилиян Енчев и председателят на Общинския съвет Генади Велков, кметът на град Дунавци Димчо Скорчев, кметът на съседната румънска община Калафат – Дорел Митулецу и други.

Гостите и участниците във фестивала могат се насладят на кулинарни конкурси и изложения под надслов: Баш майстор на влашката кухня, Кулинарно вдъхновение, Най-красива празнична погача, Най-автентично приготвено ястие, Най-атрактивен щанд, Най-вкусното гергьовско ястие и шеговитото състезание „През сълзи към победа“ за бързо рязане на лук за определено време. Посетителите на фестивала можеха да разгледат и щандове на занаятчии, които представят своите произведения, а гостите бяха привлечени и от Хайдушкия кът, на който бе изложено автентично оръжие от Патриотичен клуб „Бдинци“ към Национален съюз „Единение“. Атракция в една от вечерите на фестивала бе концертът на Духовия оркестър „Дар Мар“ от сръбския град Княжевац.

Програмата включваше още много събития, като ритуално изнасяне на чевермета, изпълнения на Гайдарска група „Родопски полъх“ от град Пловдив, Голямо хоро на мегдана и други. Изключителен фурор предизвика появата на кукерските групи от Перник. Кукерските маскарадни игри са признати за част от нематериалното културно наследство на човечеството и са включени в престижния списък на ЮНЕСКО. Хилядолетните обичаи и традиции се изпълняват за прогонване на злите сили и за здраве, берекет и плодовитост през годината.