Новини

Фестивал „Видин – градът на трите крепости“

Днес бе дадено началото на фестивала „Видин – градът на трите крепости“. Събитието се организира от Регионалния исторически музей и ще се проведе в рамките на четири дни. Първият фестивален ден бе посветен на римската мода и прически. 

Фестивалът „Видин – градът на трите крепости“ се провежда за първа година в нашия град, но идеята за него идва година по-рано от археологът Ваня Ставрева. Първият фестивален ден бе посветен на Антична Бонония, по-конкретно на Римския период, тъй като това е и първата крепост, върху която стои днешен Видин, подчерта археологът Ваня Ставрева. Римска мода и прически бе темата на днешната презентация. 

Дрехите, използвани в Рим, са били от ленени и вълнени тъкани, а женските обувки са били предимно сандали с връзки, изработени от кожа. Историческите данни показват по-голямо разнообразие що се отнася до прическите. Косата била израз на лична идентичност, като прическите се определяли според пол, възраст, социален статус и професия. Прическите играели важна роля и в различните ритуали.

Фестивалът продължава и през следващите дни, като в утрешния ден програмата ще включва ателие за изработка на глинени фигурки; представяне и демонстрация на средновековно царско облекло, откриване на изложба „Видин през Средновековието – събития, факти, личности“. В 16 часа ще бъде дадено началото на занаятчийницата  „Видинска шевица“. За участие във фестивалните прояви Регионалният исторически музей предоставя възможност за закупуване и на общ фестивален билет за всички обекти за периода 15-18 май. За младежи до 16 години входът е безплатен.

Художествената галерия „Никола Петров“ също взима участие във фестивала, като всеки ден от 10 до 12 часа ще се провежда ателие за изработка на икони.