Новини

Екипът на ОИЦ–Видин проведе открита приемна в Белоградчик

Открита приемна за възможностите за финансиране от Европейския съюз бе проведена в Белоградчик, от екипа на Областния информационен център във Видин. Един от основните акценти бе финансирането за изграждане на фотоволтаични системи за домакинствата.

По време на откритата приемна в Белоградчик представителите на общината и потенциалните бенефициенти имаха възможност да зададат своите въпроси за актуалните и предстоящи възможности за финансиране от програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление 2021-2027, Програмата за развитие на селските райони, както и за други източници за подкрепа от Европейския съюз. Най-голям интерес за гражданите представляваше финансирането на изграждане но фотоволтаични системи за домакинствата.

Едно от условията е жилището да ползва неефективен източник на топлинна енергия, като за такива се приемат котел, камина, печка на твърдо гориво, дърва или въглища. Друга мярка е изграждане на фотоволтаична система с мощност до 10 киловатчаса за дома. Тук обаче домакинствата могат да получат до 70% безвъзмездна помощ с максимален размер до 15 000 лева. По време на приемната в Белоградчик бяха представени и процедурите, отнасящи се до земеделски и неземеделски дейности.