Новини

Паметна стена на Христо Ботев в Белоградчик

Паметна стена на българският национален герой Христо Ботев бе тържествено открита в едноименното средно училище в Белоградчик. На нея е изобразен двуметров портрет на гениалния поет – революционер.

Гости на тържественото откриване бяха кметът на община Белоградчик Борис Николов, председателят на Общинския съвет Боян Минков, Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, началникът на Регионално управление на образованието във Видин Веселка Асенова и други. Слово произнесе директора на училището Цветан Михайлов.

Видинският митрополит Даниил поздрави всички присъстващи и призова да носим в сърцето си признателност и благодарност към нашите предшественици, които с цената на своята саможертва са извоювали свободата и независимостта на България. Кметът Борис Николов честити патронния празник на училището и припомни, че „трудно се говори пред образа на този велик българин. Той е изрекъл много силни думи, но и е направил най-голямото геройство, което един човек може да стори в името на Родината“.

Тържеството продължи с празнична поетично-музикална програма и рецитал на стихове, сред които прозвучаха първата творба на Христо Ботев – стихотворението „Майце си” и баладата „Хаджи Димитър”.