Новини

Близо 700 гости на Деня на отворени врати в АЕЦ „Козлодуй”

Рекорден брой посетители от страната и чужбина, разгледаха атомната електроцентрала в Козлодуй в Деня на отворените врати. За гостите отново бе осигурен достъп до уникалните за България високотехнологични съоръжения.

Близо 700 гости привлече Денят на отворените врати в Атомната централа в Козлодуй. Сред обектите на производствената площадка, които можеха да бъдат разгледани, бяха командните зали, откъдето се контролира и управлява електропроизводственият процес и машинните зали, в които са разположени впечатляващи по размери парни турбини и генератори на пети и шести блок. За първи път в програмата на инициативата беше включен и Пълномащабният симулатор, който е точно копие на командната зала на шести блок, използващ се за специализирано обучение на ядрените оператори. Експертите от АЕЦ „Козлодуй”, които бяха водачи на посетителите, разказваха как се гарантира безопасността в атомната централа и как с работата си ядрените блокове осигуряват надежди и безвъглеродни електроенергийни доставки. Още информация за важни аспекти от дейността на централата желаещите получиха от филмите и изданията в Информационния център.

На внимание се радваха измерванията на параметрите на околната среда, извършвани в реално време с мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг, и демонстрациите на огнеборците от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в АЕЦ Козлодуй”. И този път в централата дойдоха хора от цялата страна, имаше гости и от Нидерландия и Република Северна Македония. Повече от посетителите в Деня на отворените врати са били млади хора и семейства с малки деца. Инициативата, превърнала се в традиционна за АЕЦ, се провежда като израз на откритост и в отговор на големия интерес към атомната централа, която осигурява над една трета от електроенергията в страната и е основен фактор за стабилността на националната енергийна система.