ИнформацияНовини

Недекларирана валута за над 720 000 лева откриха митничари на Дунав мост 2

Недекларирана валута за над 720 000 лева откриха митнически служители при две отделни проверки на влизащи в страната товарни автомобили в района на Дунав мост 2. За това съобщават от пресцентъра на Агенция „Митници”.

На 21 юни в района на Граничния контролно-пропускателен пункт Дунав мост 2 Видин – Калафат, на трасе за входящи автомобили е селектиран за щателна митническа проверка камион с чужда регистрация, управляван от турски гражданин. В хода на контролните действия митническите инспектори откриват в гредите на челната стена на товарното помещение укрити пликове, облепени с черно фолио. Установено е, че те съдържат недекларирани общо 224 000 британски паунда, което се равнява на малко над 510 000 лева.

Други недекларирани 100 000 щатски долара и 15 000 евро са открити в двойно дъно на куфар в кабината на товарен автомобил с чужда регистрация. Камионът, отново управляван от турски гражданин е спрян за митническа проверка дни по-рано в района на граничния пункт, също на трасе за входящи товарни автомобили. При извършения контрол, митническите инспектори откриват в подплатата на текстилен куфар с лични вещи на водача опаковани пачки с банкноти евро и щатски долари с различни купюри. Откритата недекларирана валута е с обща левова равностойност близо 211 000 лева.

Срещу двамата водачи на товарните автомобили са съставени актове за установяване на административно нарушение.