СПОРТ

100 години организиран футбол във Видин

С грандиозен празник на видинския стадион „Георги Бенковски” бе отбелязана 100-годишнината от създаването на първия футболен клуб в нашия град. Тържественото честване бе организирано от община Видин и Общински футболен клуб „Бдин 1923”.

Празничната програма започна с детски футболен турнир. В него се включиха повече от 200 деца от футболните клубове на Бдин, ДФК Видин, Дуло и „Пегас спорт – Видин”. Малките футболисти бяха поздравени от заместник-кмета на общината Борислава Борисова. Помнете, че вие сте бъдещите футболисти на Бдин. Пожелавам на всички вас да сте здрави, още много спортни успехи и воля за победа – отбеляза Борисова, като връчи на всеки клуб купи и статуетки за участието им в празника.


В следобедните часове на стадион „Георги Бенковски” се проведе и демонстративна среща между ветераните на „Бдин” и „Монтана”. Тя завърши при резултат 2 на 1 в полза на домакините. Файл 210 За участието си в двубоя, ветераните от Монтана бяха удостоени със  статуетки.
Последва и тържествената церемония за отбелязване на 100-годишнината от създаването на първия футболен клуб в нашия град. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха творците от Градския духов оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци Дунав.

За да почетат едновековния юбилей на градския стадион се събраха редица официални гости, настоящи футболисти, ветерани, млади надежди, футболни деятели, запалянковци. По молба на Петър Станков с едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички футболисти, които вече не са сред живите. Бившият национал и състезател на видинския клуб Росен Кирилов пожела положителната промяна да продължи както за града, така и за спорта.

По време на тържествената церемония председателят на Управителния съвет на Бдин инж. Жоро Василев получи плакет от името на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Той му бе връчен от председателя на Областния съвет на БФС във Видин Иво Марков. Последва награждаване на изявени спортисти, оставили следа във видинския футбол. С бронзова значка бяха удостоени общо 10 души, сред които Иван Живков, Иван Александров, Борислав Митков, Андрей Кирилов, Спас Боянов, Пламен Ванчев, Пламен Русинов.