Новини

Във Видин почетоха паметта на унгарския революционер Лайош Кошут

Представители на община Видин и на посолството на Унгария у нас, признателни институции и граждани почетоха паметта на унгарския революционер Лайош Кошут. Събитието се състоя по повод 176-годишнина от Унгарската революция и отбелязването на Националният празник на Унгария – 15 март.

Революционните идеи на унгарския национален герой, държавен деятел и юрист Лайош Кошутза национални и социални права намират отзвук и сред българите. Представители на общинското ръководство и на постолството на Унгария у нас, признателни граждани и интитуции днес отдадоха почит към делото на революционера. Честването се състоя пред паметната плоча на Лайош Кошут, в запазената в автентичния си вид възрожденска къща, в която националния герой на Унгария намира подслон през август 1849 година. Слово произнесе кметът на община Видин Цветан Ценков.

„Денят на избухването на революцията е национален празник на Унгария, който се чества и по всички краища на света, където живеят унгарски общности и симпатизанти на унгарската култура и история” – това каза Негово превъзходителство Миклош Борош – извънреден и пълномощен посланик на Унгария у нас.

Венци и цветя пред паметната плоча на унгарския национален герой поднесоха Община Видин, посолството на Унгария у нас, Общинският съвет, Регионалното управление на образованието, Държавен архив Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”, Регионален исторически музей, представители на учебни заведения, институции и признателни граждани.