Новини

„Сенките на легендите” най-новата книга на Д-р Сашка Бизеранова

Книгата е резултат от дългогодишната й изследователска работа и включва легенди от 30 населени места от общините на територията на Видинска област.

Доктор Сашка Бизеранова работи като етнограф в Регионалния исторически музей във Видин от 1988 година. Тя посвещава 36 години от живота си на проучвания на традиционната култура. Издава една монография, четири студии и над 50 статии, дипляни и брошури. По Коледа от печат излиза и най-новата й книга, озаглавена „Сенките на легендите”.

Избрах тази кратка епическа форма, защото в легендите има едно странно съчетание между история и реалност, митология и измислица, което дава възможност на всеки по различен начин да изтълкува и предаде нещата – споделя доктор Бизеранова. В книгата има и легенди, свързани с митологията, различните етноси, предопределението на съдбата. Тя е и с известна туристическа насоченост, защото дава по-пълна представа на читателя за селищата и населението, съхранило местните предания – споделя доктор Бизеранова.

Повече за книгата „Сенките на легендите” доктор Сашка Бизеранова ще разкаже в предаването на Телевизия Видин „Пресечна точка”.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.