Новини

Нов, модерен облик на пещера Магура

Подобряване на туристическата привлекателност на пещера „Магурата”. Това бе един от резултатите от успешната реализация на проект „Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болйевац”.

Завърши реализирането на проект „Опазване и атрактивно представяне на природното и културно наследство на общините Белоградчик и Болйевац”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2014 – 2020 година. Основната му цел бе да повиши туристическата привлекателност и да разнообрази предлаганите туристически продукти в трансграничния регион. Срокът за изпълнение на проекта бе 24 месеца, като началото е поставено на 18 май 2021 година. Една от проектните дейности включваше подобряване на туристическата привлекателност на пещерата „Магура”. Дни преди приемането на обекта, кметът на община Белоградчик Борис Николов, заедно с работен екип от администрацията, посетиха пещерата.

За атрактивното представяне на пещерата са поставени три холограмни инсталации, които пресъздават живота в пещерата, както и три броя интерактивни дисплеи с цел запознаване на посетителите с живота на първобитния човек, праисторическите рисунки, флората и фауната. В близост до входа пък е монтиран дисплей с инсталирана интерактивна карта. В нея са включени туристически обекти на посещение на територията на община Белоградчик, както и 360 градусова разходка в пещерата „Магура”.

В рамките на проекта е създадена и съвместна уеб платформа с информация за биоразнообразието и туристическите атракции в региона, както и мобилно приложение за туристическите маршрути между общините Белоградчик и Болйевац.