Новини

В Дунавци спазиха традицията и боядисаха перашки

Оцветяването на така наречените перашки в нашия край е едно от любимите занимания на децата в навечерието на най-големия християнски празник. В почти всички населени места малчугани от детски градини и училища боядисваха яйца във великденските работилници.

И тази година на Велики четвъртък в Дунавци бе спазена традицията и бяха приготвени перашките. Този ритуал се превърна в празник за градчето. Събитието се организира от кметството в Дунавци и местното читалище „Феникс-2020”.

Самото боядисване на великденските яйца пък зареди всички присъстващи с добро настроение и щастливи емоции. По традиция първото яйце бе боядисано в червено. С него се направи кръстен знак върху челата на децата за здраве и благополучие. С помощта на своите преподаватели и родители, малчуганите боядисаха яйцата в различни цветове, за да спазят обичая на Велики четвъртък от Страстната седмица. Непосредствено преди събитието библиобусът на видинската регионална библиотека „Михалаки Георгиев” зарадва децата на Дунавци.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.