Новини

Видинските социалисти отбелязаха Деня на труда и международната работническа солидарност

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на първи май и e официален празник в България. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

На официално честване на Международния ден на труда и работническата солидарност, което тази година преминава под мотото „Мир, труд, солидарност”, се включи областното и общинско ръководство на Българската социалистическа партия, Младежката организация, както и десетки членове, симпатизанти съмишленици на лявата идея.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален осем часов работен ден – припомни председателя на Общинската организация на БСП във Видин Найден Йонов.

БСП винаги се е борела срещу социалното неравенство в страната и ще продължава да отстоява принципите си и занапред. Недопустимо е в България стотици хиляди българи да попадат в графа работещи бедни, а доходите ни да са сред най-ниските в Европейския съюз – заяви Найден Йонов – председател на ОбС на БСП – Видин.

Председателят на областното ръководство на левицата Добромир Тодоров, припомни, че в годините на социализма първи май е бил Ден на протест, борба и отстояване на правата на трудещите се. В празничния ден присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Димитър Благоев – български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.