ИнформацияНовини

42 проекта за близо 12 600 000 лева са договорени в област Видин от началото на годината

Общо 42 проекта на стойност близо 12 милиона и 600 хиляди лева са договорени от началото на годината до момента от публичния и частен сектор от област Видин. Данните бяха оповестени на пресконференция от експертите на Областния информационен център.

Висок е интересът към европейското финансиране. Това пролича и в рамките на първият за годината информационен цикъл от срещи, който организирахме във всичките 11 общини от областта – посочи експертът от Областния информационен център във Видин Цветомир Ценков.

Данните показват, че публичния сектор в лицето на общини от Видинска област, е договорил близо 4 113 000 лева. От тях община Видин е с два проекта по Програмата за развитие на човешките ресурси 2021 – 2027 година на обща стойност 1 975 000 лева. Те са по процедурата за грижа в дома и за укрепване на административния капацитет. Към процедурата за топъл обяд за най-уязвимите групи през 2023 година са се присъединили общините Ново село с проект за близо 243 000 лева и Кула с договор за малко над 41 000 лева.

Община Белоградчик, като водещ бенефициент, е сключила договор по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година, за проект „Подобрено управление на ресурсите на територията на община Белоградчик, община Ружинци и община Чупрене”. Със средствата по проекта, които са на стойност малко над 620 000 лева, ще се въведат общински схеми за разделно събиране и последващо рециклиране на отпадъците.

Една част от проектите по Програмата за развитие на селските райони са на по-големи фирми от областта. От други източници за подкрепа от Европейския съюз , чрез процедурата за технологична модернизация ще се финансират три фирми, като техните проекти възлизат на стойност  близо 1 600 000 лева.

Експертите от Областния информационен център във Видин направиха обобщение и на организираните от тях открити приемни в общините от региона. За повече информации следете нашия сайт.