Новини

Как един млад мъж преобрази родното си село Периловец

В следващия репортаж ще ви запознаем с млад мъж, който през последните години е приел благоустрояването на своето село като лична кауза. Мъжът поставя пет паметни плочи в своето родно село Периловец, като за целта използва лични средства.

От 2019 година 33-годишният Радослав Траилов започва своята лична кауза, посветена на родното му село Периловец – поставяне на паметни плочи в знак на благодарност към хората, оставили своя траен отпечатък върху развитието на селцето. Преди повече от 70 години в село Периловец са живяли над 600 души, а днес броят им е едва 20 човека. В „Перилофче”, каквото е било старото име на селото, е имало училище и читалище. Именно старото школо е вторият проект на Радослав.

До някогашното училище „Отец Паисий” гордо е издигнат мемориал и в памет на първия учител, родом от Периловец – Стефан Томов. 33-годишният мъж остава своята лепта и върху селската чешма, от която вече повече от 50 години блика студена изворна вода. Само преди седмици бе осветена и най-новата придобивка в селото – войнишки паметник, на който са изписани имената на 29 човека от Периловец, които са дали живота си за свободна България.

Пред Радослав Траилов вече стои и ново предизвикателство, с което смята да приключи с поставянето на мемориали в селото. В селото вече грее и цветна градинка, също дело на младия мъж. Скоро той ще завърши и следващата си мисия – регистър на гробищния парк. Радослав Траилов е оптимист що се отнася до съдбата на родното му село. Вярва, че в Периловец някога отново ще кипи живот, а училището и читалището ще продължават своята просветна дейност… някога, но не сега…