Новини

Иво Русинов – един от многото, които ще кажат – “Аз съм ром!”

Представяме един от малкото роми отказали се от “привилегията” си на “синя кръв” – или иначе казано, възможността да скрият ромския си етнос зад светлата си кожа и очи.

Да, един от нашите примери за млад, успял ром е със светла кожа и чифт бистри, светли, ромски очи. Но, не, изброеното до тук не го прави нито добър, нито лош, нито образован или необразован, нито успял. Това, което го прави успял, са личните му качества, усърдието и вярата, че може да успее във всяко начинание. Този млад и успял човек, който по време на представянето му е на 25 години и е Иво Русинов. Роден е в град Видин, расте и се учи упорито. Завършва средното си образование в ПГТ “Михалки Георгиев” в родния си град, след което успешно се дипломира в ЮЗУ “Неофит Рилски”, със специалност “Социални дейности”.

„Избрах специалността, защото искам да помагам на хората. За това решение има принос опитът ми като доброволец още преди да съм студент“. С тези думи Иво споделя желанието си да превърне избора си на специалност в избор за доброволчество. Младият социален работник по това време работи в ОЗД към ДСП ВИДИН.

Важна роля в развитието на Иво изиграва майка му, която сама го отгледала, възпитала и мотивирала през цялото време на неговото обучение, дори когато е имал моменти, в които е искал да се откаже. Също така принос имат и ромските ролеви модели, с които се е срещал през годините, лагерите, обученията на които е присъствал и хората с които се е запознавал. През свободното си време обича да пътува, да се разхожда, да бъде със своите приятели. С посветеността към доброволчеството и отказа да скрие човечността си, (защото да си ром, значи да си човек, както всеки етнос) ни вдъхновява да бъдем себе си и да творим добро.

Той е един от многото, които няма да скрият ромския си произход по време на преброяването на ромската общност в България през 2021, един от многото, които ще кажат – “Аз съм ром!”, “Me siom rom!”. А какво е неговото послание – защото има какво да ни каже – е, чуйте го сами!

„Моето послание към ромската общност е да запазим идентичността си, да не се срамуваме от произхода си, езика си и културата си, защото това ни прави специални и да не забравяме – Бог обича ромите и се грижи за тях, както и за всички останали.“

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.